Tuintips & trucs

Heeft u een leuke tip, bijzonder gereedschap, iets te delen of een heerlijk gerecht?
Aarzel niet! Stuur uw tip in!  Stuur ons een mail!

Nooit meer spitten

Ik heb een woelvork gekocht. Een ‘wat’ hoor ik je denken. Nou, een woelvork is – zoals de naam al zegt- een vork om mee te woelen. Die van mij heeft vijf tanden en daarmee houdt elke gelijkenis met een etensvork ook op.

Een woelvork, ook wel grelinette geheten, is een stuk tuingereedschap om de grond los te maken, zoals je ook met spitten doet. Het grote voordeel is dat je rechtop kunt blijven staan en weinig kracht hoeft te zetten. Je zet hem in de grond, stampt er even op met je schoen en haalt hem dan naar je toe door de grond. Door de hefboomwerking wordt zonder veel moeite de grond losgemaakt. En vervolgens schuif je hem op om het volgende stukje te doen. Op deze manier heb je geen last van je rug, word je niet moe en kun je lekker snel werken.

Ik heb hem nu een paar weken en mijn eerste ervaringen zijn geweldig. Nog nooit zo snel en met zo weinig moeite in een stuk van mijn tuin de mest ondergewerkt. Hij is een beetje zwaar (ca. 8 kg), maar in het werken merk je dat niet. Voor wie dat wil zijn er ook lichtere uivoeringen te koop. Mijn woelvork van het merk Biogroei (https://www.biogroei.nl/woelvork-vast) kostte € 120; lichtere uitvoeringen zijn uiteraard goedkoper.

Het viel nog niet mee er eentje te kopen. Tuincentra en tuinmateriaalwinkels hebben ze niet; ja, ze weten niet eens wat je bedoelt. Met wat googelen kwam ik op allerlei Belgische sites terecht, waar dit ding gemeengoed is: dealernetwerken over heel België, maar geen een in ons land. Uiteindelijk kon ik er eentje via bol.com bestellen. 

Meer voordelen

Het tijdschrift Landleven (https://www.landleven.nl/inspiratie/tuin-erf/2022/maart/beter-dan-spitten-de-woelvork/) heeft de voordelen van een woelvork nog eens op een rijtje gezet.

  • Woelen gaat veel vlotter dan spitten: een woelvork is al snel drie keer zo breed als een spade en het werk gaat makkelijker. Gemiddeld kun je zo’n honderd vierkante meter per uur bewerken met de woelvork.
  • Spitten belast onder andere de rug, gewrichten en pezen. Woelen is een stuk minder belastend, mits deze goed gebruikt wordt.
  • Als je de grond omkeert, zoals bij spitten, komen heel veel onkruidzaden boven. Die kiemen massaal, omdat ze worden blootgesteld aan het licht. Bij woelen daarentegen blijven de onkruidzaden diep in de grond, waar ze minder makkelijk kiemen.
  • De aerobe (zeer nuttige) bacteriën zitten in de bovenste tien centimeter van jouw moestuin. Als deze dieper in de grond worden ondergespit, sterven ze massaal af. Bij woelen blijft de natuurlijke gelaagdheid van de grond intact en blijven de bacteriën, die helpen de grond gezond te houden, ook op hun plaats.
  • Ten slotte zijn er bij woelen meer wormen in de grond aanwezig en is de bodem vruchtbaarder.

Op de site van Velt, vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, vind je uitgebreide informatie over de woelvork en de testresultaten van verschillende soorten: https://velt.nu/tip/met-de-woelvork-maak-je-de-grond-jouw-moestuin-zo-los.

Met veel plezier wil ik je laten zien hoe je met de woelvork werkt; mail even naar benmonique@casema.nl .

Ben Tangena – tuin 45

20 maart 2023