Nieuws

Volg alle actuele berichten van OVV hier.

Knoflook bestellen. Geplaatst 21-09-2023

De herfst breekt weer aan.
Dat betekent dat er weer knoflookteentjes besteld kunnen worden voor de liefhebbers.
De laatste jaren heeft Hans Verschoor dat geregeld en via facebook bekend gemaakt.

We hebben afgesproken om dit soort zaken meer centraal te regelen/laten regelen door de inkoopcommissie.
Hans zal de inkopen van deze biologische knoflookbollen/tenen wel voor jullie regelen.
Echter dan moet het duidelijk worden hoeveel we nodig hebben.

Bij de meeste bedrijven begint de verkoop over een dag of 10. Het gaat dan vaak erg snel aangezien de kwekers gericht zijn op de grote bedrijven/partijen.Om goede kans te maken en enige keuze te hebben is bestellen binnen 2 weken nodig.

Knoflook bijna op? Bestel gauw nieuwe teentjes. Meld daarom je bestelling aan via inkoop@ovv-volkstuin.nl

De verschillende rassen die mogelijk verkrijgbaar zijn (afhankelijk van wat nog over is na de verkoop aan grotere bedrijven):

Bij bestelling graag de voorkeur voor het ras aangeven. Als we op tijd zijn lukt het wellicht nog om het voorkeursras te leveren. Anders wordt het een alternatief ras.

De prijs per 25 teentjes is  ca €3.-

Morado:

Dit is een herfstras die geplant kan worden vanaf half september. Morado is een van origine Spaanse knoflook soort met paars-rode tenen. Uit onderzoek blijkt dat de Morado het meeste van de stof allicine bevat, de “natuurlijke” penicilline. Morado krijgt een stevige bloemstengel, waar in de zomer ook bloemen in komen. Mooi om te zien, en lekker om te eten. Voor lange bewaring is het verstandig om deze bloemen te verwijderen. Zo voorkom je dat alle groeikracht in de bloem verdwijnt. Knoflook is nog steeds niet via zaad te vermeerderen, alhoewel hier wel zaadfirma’s op kruisen. Morado heeft een Warmte Behandeling gehad tegen evt. ziektes en is vrij van aaltjes en vanzelfsprekend door de NAK-Tuinbouw goed gekeurd. 

Vallelado:

Dit is een herfstras die geplant kan worden vanaf half september. Vallelado heeft een mild pittige smaak. De opbrengst van herfstplantgoed is over het algemeen beter. Het nadeel van herfstplant kan zijn, onkruid en nattigheid. Planten in ruggetjes op een warme zonnige plek. Oogsttijdstip is Juli, of eerder als vers of als bosknoflook. Probeer eens een blaadje op de boterham of in de salade, heerlijk mild.

Vallelado heeft een Warmte Behandeling gehad tegen evt. ziektes en is vrij van aaltjes en vanzelfsprekend NAK-T goed gekeurd.

Messidor:

Dit is een herfstras. Kleur is wit en daardoor ook goed geschikt voor vers. Messidor kan geplant worden vanaf half september. Messidor heeft een mild pittige smaak. De opbrengst van herfstplantgoed is over het algemeen beter. Het nadeel van herfstplant kan zijn, onkruid en nattigheid. Planten in ruggetjes op een warme zonnige plek. Oogsttijdstip is Juli, of eerder als vers of als bosknoflook. Probeer eens een blaadje op de boterham of in de salade, heerlijk mild. Messidor heeft een Warmte Behandeling gehad tegen evt. ziektes en is vrij van aaltjes en vanzelfsprekend NAK-T goed gekeurd.