Tuintips & trucs

Heeft u een leuke tip, bijzonder gereedschap, iets te delen of een heerlijk gerecht?
Aarzel niet! Stuur uw tip in!  Stuur ons een mail!

Schoonhouden sloten en baggeren

Een regelmatig terugkerende klus is het schoonhouden van de de sloten. De waterplanten moeten verwijderd worden en de sloot moet diep genoeg blijven. In dit artikel legt Wim de Winter uit hoe je dat het beste kunt doen. 

Baggeren is het verwijderen van modder, zand of slib op de waterbodem. Zo voorkomen we zuurstoftekort in het water en krijgen we de sloot weer op diepte. Daarmee garanderen we de doorstroming en afvoer van water. Dit is nodig om wateroverlast te beperken
Watergangen moeten niet teveel en niet te weinig water bevatten. Om wateroverlast te voorkomen moet er voldoende ruimte zijn. Om bijvoorbeeld regenbuien op te vangen en af te voeren. Ook moet water goed door watergangen kunnen stromen. Zo komen sloten, vijvers en grachten niet droog te liggen.
Een sloot vol bagger geeft algen en kroos vrij spel. Hierdoor ontstaat er een tekort aan zuurstof in het water. Planten en dieren kunnen er niet of nauwelijks in leven en een sloot vol bagger geeft stankoverlast.
Tevens is voor ons als tuinders van belang dat we water uit de sloot kunnen halen als de planten water moeten hebben.
Ook , en niet in de laatste plaats, moeten we de sloot op diepte en zonder begroeiing  houden van het waterschap . Het waterschap komt ieder jaar rond 1 november controleren of onze sloten op orde zijn. Ze moeten voldoen aan de eis van 45 cm diep vanaf wateroppervlakte tot bodem en op het wateroppervlakte een breedte van 2 meter. Er mogen binnen die grenzen ook geen bouwsels zoals vlonders e.d. binnen die grenzen gemaakt zijn.
Nu weet ik dat baggeren niet de leukste klus is en niet iedereen is fysiek in staat te baggeren. Er zijn een paar dingen die we wel kunnen doen, en dat is vanaf 1 juni ( want dan mag er gebaggerd worden) de sloot schoon houden van begroeiing. Als er jonge planten staan zijn deze met een hark eenvoudig te verwijderen. Als de planten langer staan dan zijn de wortels groter en dieper en kost het veel meer moeite om de waterplanten te verwijderen. DUS HAAL ELKE MAAND DE WATERPLANTEN MET EEN HARK UIT DE SLOTEN. Dit scheelt al een hoop bagger , want deze planten gaan dood en verrotten en worden bagger.
Onze sloten zijn nu te ondiep. Haal elke week of maand een paar scheppen bagger uit de sloot als je even tijd hebt. Iedere tuinder twee kruiwagens bagger per jaar dan is de sloot over 1 of 2 jaar redelijk op diepte. Dit heeft als voordeel dat we geen waarschuwingen meer krijgen van het waterschap of misschien wel een boete als het niet op orde is. En we hebben voldoende water om de onze planten water te geven.
De vereniging heeft twee baggerbeugels (lange steel met een net er aan bij het kruiwagen hok) en 1 of 2 sloot haken dit zijn drietand harken met wat steviger tanden en ook te vinden bij het kruiwagen hok.
Nu is de vraag “waar laat ik die bagger?” nou gewoon op je tuin. Sla het even op , op een handig plekje en spit het in het najaar onder . het is bijzonder goede mest.
Sommige mensen beweren dat bagger vervuild is, dus afval. Dit is nonsens. Als het vervuild is , hebben we het zelf gedaan door afval in de sloot te dumpen. En aangezien we dat niet doen , is bagger uitstekend voor grondverbetering van de tuin.
Ik zou zeggen begin vandaag nog met de waterplanten te verwijderen en haal af en toe wat bagger uit de sloot dan heb je niet zulk zwaar werk aan het eind van het jaar en veel plezier van goed bereikbaar water voor je planten.
 
Nog een tip. Probeer je slootkant stevig te houden of maak een beschoeiing zodat niet telkens een stuk van je tuin de sloot in zakt wat je er dan weer uit moet halen omdat de sloot te ondiep wordt.

Wim de Winter – tuin 89

6 juni 2023

Nooit meer spitten

Ik heb een woelvork gekocht. Een ‘wat’ hoor ik je denken. Nou, een woelvork is – zoals de naam al zegt- een vork om mee te woelen. Die van mij heeft vijf tanden en daarmee houdt elke gelijkenis met een etensvork ook op.

Een woelvork, ook wel grelinette geheten, is een stuk tuingereedschap om de grond los te maken, zoals je ook met spitten doet. Het grote voordeel is dat je rechtop kunt blijven staan en weinig kracht hoeft te zetten. Je zet hem in de grond, stampt er even op met je schoen en haalt hem dan naar je toe door de grond. Door de hefboomwerking wordt zonder veel moeite de grond losgemaakt. En vervolgens schuif je hem op om het volgende stukje te doen. Op deze manier heb je geen last van je rug, word je niet moe en kun je lekker snel werken.

Ik heb hem nu een paar weken en mijn eerste ervaringen zijn geweldig. Nog nooit zo snel en met zo weinig moeite in een stuk van mijn tuin de mest ondergewerkt. Hij is een beetje zwaar (ca. 8 kg), maar in het werken merk je dat niet. Voor wie dat wil zijn er ook lichtere uivoeringen te koop. Mijn woelvork van het merk Biogroei (https://www.biogroei.nl/woelvork-vast) kostte € 120; lichtere uitvoeringen zijn uiteraard goedkoper.

Het viel nog niet mee er eentje te kopen. Tuincentra en tuinmateriaalwinkels hebben ze niet; ja, ze weten niet eens wat je bedoelt. Met wat googelen kwam ik op allerlei Belgische sites terecht, waar dit ding gemeengoed is: dealernetwerken over heel België, maar geen een in ons land. Uiteindelijk kon ik er eentje via bol.com bestellen. 

Meer voordelen

Het tijdschrift Landleven (https://www.landleven.nl/inspiratie/tuin-erf/2022/maart/beter-dan-spitten-de-woelvork/) heeft de voordelen van een woelvork nog eens op een rijtje gezet.

  • Woelen gaat veel vlotter dan spitten: een woelvork is al snel drie keer zo breed als een spade en het werk gaat makkelijker. Gemiddeld kun je zo’n honderd vierkante meter per uur bewerken met de woelvork.
  • Spitten belast onder andere de rug, gewrichten en pezen. Woelen is een stuk minder belastend, mits deze goed gebruikt wordt.
  • Als je de grond omkeert, zoals bij spitten, komen heel veel onkruidzaden boven. Die kiemen massaal, omdat ze worden blootgesteld aan het licht. Bij woelen daarentegen blijven de onkruidzaden diep in de grond, waar ze minder makkelijk kiemen.
  • De aerobe (zeer nuttige) bacteriën zitten in de bovenste tien centimeter van jouw moestuin. Als deze dieper in de grond worden ondergespit, sterven ze massaal af. Bij woelen blijft de natuurlijke gelaagdheid van de grond intact en blijven de bacteriën, die helpen de grond gezond te houden, ook op hun plaats.
  • Ten slotte zijn er bij woelen meer wormen in de grond aanwezig en is de bodem vruchtbaarder.

Op de site van Velt, vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, vind je uitgebreide informatie over de woelvork en de testresultaten van verschillende soorten: https://velt.nu/tip/met-de-woelvork-maak-je-de-grond-jouw-moestuin-zo-los.

Met veel plezier wil ik je laten zien hoe je met de woelvork werkt; mail even naar benmonique@casema.nl .

Ben Tangena – tuin 45

20 maart 2023