Osger ‘Duurzaamheid duurt het langst’

Volkstuinvereniging deelt gratis bloembollen uit

De volkstuinvereniging werkt duurzaam en een van de duurzame initiatieven is het bollenasiel dat de volkstuinvereniging sinds vorig jaar beheert. Ze verzamelen de uitgebloeide bollen in kisten bij het Dorpscentrum, het volkstuincomplex en de gemeentewerf. Ze verzorgen de bollen en delen ze op de zaterdag in het Osgerweekend uit aan de Oegstgeestenaren om ze, in het kader van burendag, te planten in hun buurt. Dit in overleg met de gemeente.

De volkstuinvereniging OVV heeft duurzaamheid altijd al hoog in het vaandel staan. Zelf groenten verbouwen is duurzaam. En niet alleen dat; het is ook heel ontspannend.

Tijdens de open middag bij OVV op zaterdag 10 september kunnen bezoekers van 12:00-17:00 uur kennis maken met de werkwijzen van de tuinders. Zie hoe zij duurzaam te werk gaan en hoe de gewassen de droogte hebben overleefd. Ervaar hoe de grond inmiddels gereed wordt gemaakt voor een tweede of soms derde teelt van gewassen. Zie hoe groenafval zorgvuldig wordt opgespaard om te worden omgezet in compost, waarmee de tuin wordt bemest en de grond verbeterd.

Veel planten kunnen alleen vrucht dragen als de bloemen worden bestoven. Wanneer bijen (en andere insecten) van de ene naar de andere plant vliegen om in de bloemkelk nectar op te halen, bevruchten zij de plant. In veel gevallen is dat de voorwaarde voor het vormen van vruchten zoals appels, peren, pompoen, courgettes, tomaten. Daarom is OVV bijzonder blij met de aanwezigheid van de vereniging voor het houden van bijen. Aan de rand van het tuinencomplex staat een bijenstal. Meerdere bijenkasten die daar staan opgesteld huisvesten de inheemse honingbijen. Een betere vorm van samenwerken is er niet; tuinders en bijen. Er is op de Osger-zaterdag een imker aanwezig om de bezoekers hier alles over te vertellen.